Teknomerkez
TR EN ES
Konular

Linux Ortamında Piklab Programı İle PIC Programlama

Yazar: Mehmet Yılmaz
Tarih: 25.06.2006
Türkçe

Bu günlerde malzeme satıcılarında ve PIC programlama devre kart üreticilerinde bulunan kartların hemen hepsi Windows uyumlu olarak satılmaktadır. Çoğunlukla bu kartlarla birlikte IC-PROG programı verilmektedir. Bu yazıda, bu programlayıcı kartlardan olan JDM PROGRAMMER programlayıcısı ile Pardus Linux ortamında PIC programlamanın örneğini vermek istiyorum.

JDM Programmer bilgisayarın seri portu ile programlama yapmaktadır. Kullanacağımız bilgisayarın donanımında seri port çıkışının olması gerekmektedir. Biz burada Piklab programı ile Pic proglamasını anlatacağız. Piklab programının web adresi, http://piklab.sourceforge.net/. Bu adreste gerekli bilgiler bulunmaktadır. Linux ortamında Piklab programının derleme (compile) yapabilmesi için diğer bazı programların da kurulu olması gerekmektedir. Biz asm dosyalar üzerinde çalışma yapacağımız için GPUtils programının kurulu olması yetmektedir. GPUtils programının sadece kurulu olması yeterli olmakta, işlemi Piklab yapmaktadır. GPUtils paketinde gpasm, gplink, gplib ve gpal programları yer alıyor. GPUtils paketinin kurulumu Linux'ta standart kaynak kodundan yapılabilmektedir. Programın tar.gz dosyası uygun bir yere açıldıktan sonra bir terminalden standart kurulum kodları verilerek program kuruluyor. Kurulumla ilgili bilgiler INSTALL dosyasında mevcuttur. Kısaca özetlersek;

./configure
make
su
make install

Burada su komutu ile root (yönetici) yetkisini alıyoruz. GPUtils programı ile Microchip firmasının ücretsiz dağıttığı MPASM programının yaptığı işleri GPASM programına yaptırtıyoruz. Gpasm programını kısaca çalışması ise asm dosyanın olduğu dizinde terminal (konsol) açarak;

gpasm program_adi.asm

şeklinde yazmamız yeterli. Linux ortamında asm dosyanın derlenmesini kısaca anlattıktan sonra PIKLAB programının kurulumuna geçelim. .

piklab-0.7.0.tar.bz2 dosyasını (benim kullandığım verisyon, ilerleyen zamanda yeni versiyonu çıkabilir.) ark ile açtıktan sonra açtığımız pencerede terminal açıyoruz ve terminalde

./configure
make
su
make install

komutlari ile kuruyoruz. Kurulum dosyası ile ilgili detaylar INSTALL dosyasında bulunmaktadır. Kurulan program, başlat menüsünde prorgamlar altında geliştirme bölümüne Piklab(IDE) olarak yerleşiyor. Buraya tıklayarak çalıştırılabilir. Ayrıca bir terminale piklab yazarak enterlenirse program çalışmaktadır. Kurduktan sonra açılan programın görünümü şöyle olmaktadır.

İlk yapılacak ayarlar fazla değil Öncelikle çalışılacak PIC'in sol pencerede tanıtılması gerekmektedir. Esas olarak hangi PIC ile çalışacaksak onu programın her yerinde bulunan ayarda tanımlamamız gerekmektedir. Bundan sonra, Menüden Settigs altında Configure Piklab'ı tıklıyoruz va açılan pencereden ayarları kontrol ediyoruz.

Programmer menüsünde Port Selectionda Serial seçili olmalı.

Programmer menüsünde Specificde JDM classic seçili olmalı.

Standalone File bölümünde Tool Chain GPUtils olmalı ve Assembler sekmesinde Hex file format inhx8m olmalı.

Bu ayarlar bir defa yapıldıktan sonra donanımda vb. değişiklik ihtiyaçları ortaya çıkmadıkça ve değiştirilmedikçe aynen kalmaktadır.

Buraya kadar anlatılanlar kurulum ve sonrası ilk işlemler içindi. Şimdi Piklab programının üzerinde bir örnek ele alarak derleme ve programlama işleminin nasıl yapılacağını açıklayalım.

Yeni bir asm dosyası oluşturmak istediğimizde, File menüsünden New Source File'yi tıklıyoruz. Açılan pencereden gerekli bilgileri girerek asm dosyamız olusturuluyor ve biz içini dolduruyoruz.

Yukarıdaki gibi yeni bir asm dosya oluşturulabileceği gibi ben bu deneme için daha önce bu sitede yayınlanan "Pic 16F628 ile Karaşimşek Devresi" yazımda bulunan krsmsk1.asm dosyasını esas alarak örneklendireceğim.

krsmsk1.asm dosyasını Piklab ile açınca kullandığımız kodlara göre renklendirlmiş kodlar üzerinde gerekli değişiklikler varsa yapıyoruz. Sonra bu asm dosyasını derlemek için Build menüsünden Build Project'i tıklıyoruz veya
düğmesine tıklıyoruz. Böylece asm dosyamız derlenerek çalıştığımız klasörde cod, lst, hex uzantılı dosyaları oluşuyor. Hex dosyanın görüntülendiği pencede konfigurasyon bitleri vb. deyatlı bilgiler verilmektedir. Alt pencere bölümünde yapılan compile işlemi ile ilgili bilgiler verilmektedir.

Bundan sonra JDM PROGRAMMER ile PIC Mikrokontrolör entegremizi programlayabiliriz.

düğmesine tıklayarak veya Programmer menüsünden Program'a tıklayarak programlama işlemi başlatılır.

Yapılan programlama altta bulunan Program Log penceresinden izlenebilir.

Bu aşama ile programlama işlemi bitmiştir. Entegreyi JDM PROGRAMMER kartının üzerinde taktığınız soketten çıkararak devresine yerleştirebilirsiniz.

Yorumlarınız

ömer - 08.10.2006
hep windowsa mahkum olduğumuzu düşünmekteydim nihayet linuxle tanıştım ama windowsta yapabildiğim işleri linuxte de yapabilmek için program sıkıntısı çekiyorum.işte bu noktada çok yararlı bir yazı olmuş.konsoldan uzak gayet güzel kullanıcıa rabirimli bir pic programlayıcısı.fazla söze gerek yok,açık kaynak ve picler sıkı durun ben geliyorum :)
abdurrahman - 11.12.2006
Pardus 2007RC yi kullanıyorum. ktechlabın ve pikdevin pisi paketlerini kurdum çalışıyor. Sorunum ise piklab ayarlarında seriport seçili hale gelmiyor. paket seri port bağlantısını mı bulamıyor Pardus mu seri portu ayarlamamış anlamadım. Piklab hata ile ilgili olarak
http://piklab.sourceforge.net/support.php
sayfasına yönlendiriyor. ancak burada da pardus yok. yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.
mustafatascı - 17.12.2006
abdurrahman beyle aynı problemi yaşıyorum seri portu görmüyor program. jdm tür programlayıcı kullanıyorum bu problemi nasıl çözebilirim teşekkkürler.
abdurrahman ulusoy - 17.12.2006
pardusta seri portu görmek için konsola root olup şifre girin ve
chmod 777 /dev/ttyS0
yazın. ben böylece sorunu çözdüm.
Naci - 18.12.2009
windows versionu da varmış ,ou bir deneyeyim dedim ama yapamadım (çok kötü bir wn kullanıcısıyım).yardımcı olursanız sevinirim .Linux ortamında ben Slackvare kullanıyorum-orda bir roblem yok PIC-e yazmak için ise Ponyprog'u kullanıyorum
Haldun Turan - 16.12.2011
piklab programını indirdim fakat kurulum yapamadım. ./configure komutunu girmeme ragmen böle bir dizin yok uyarısı alıyorum. yardım ederseniz cok sevinirim.. iyi calışmalar..
Mehmet Yılmaz - 17.12.2011
Sayın Haldun Turan, Piklab KDE masaüstü 4. versiyon öncesine kurulabiliyor. Ben de KDE 4 masaüstüne kuramadım. Sitesini incelerseniz bu konuda bazı sorular var. Şimdi http://www.teknomerkez.net/sayfa.php?git=607 adresinde anlattığım gibi pek çok işimde Geany kullanıyorum

Bir yorum ekleyin

İsim:
E-posta:
Yorumunuz:
Güvenlik Kodu:
 
Tüm alanları doldurmak zorunludur. Yorumunuz kontrol edilince yayınlanacaktır. E-posta adresi yayınlanmaz.
İzin verilen html etiketler (tag): <p><div><b><strong><i><u><del><hr><sup><sub><br>